Put et hekseæg i et glas – og se hvad der sker!

Et hekseæg!

I det tidlige efterår fandt jeg et såkaldt hekseæg i skovbunden. Et hekseæg er forstadiet til stinksvampen (Phallus impudicus). Det ligner et hvidt æg, men føles blødt. Finder du sådan et æg, så prøv at tage det med hjem og læg det i et glas, men husk låg på! Ægget forvandler sig nemlig til en lugtende stinksvamp, der ikke vil være populær hjemme i stuen eller i klasseværelset! Hold øje med ægget og se hvad, der sker de næste dage!
Jeg har selv prøvet det, men valgte at stille glasset udendørs på havebordet, hvor “ægget” fik lov til at stå uden låg. To dage senere rejste sig en lang stinksvamp op af glasset. Lugten fra svampens sporemasse trak hurtigt fluer til – og det er netop svampens formål med at lugte. De tillokkede fluer hjælper nemlig med at sprede svampens sporer – og sprede nye hekseæg i landskabet.

Ægget er lagt i et glas – og er allerede begyndt at åbne sig.
Svampen har rejst sig i glasset. I folkemunde kaldes stinksvampen også for “præstepik”. Artens latinske navn Phallus impudicus betyder noget i retning af “uanstændigt kønslem”.

Stinksvampen er en af de svampe som man helt naturligt ikke har lyst til at spise, men finder du et hekseæg kan man faktisk spise den inderste, mandelformede kerne af ægget. Kerden har en fin, nøddeagtig smag.

Stinksvampen vokser både i løv- og nåleskove – og den kan ses fra midt på sommeren til langt hen på efteråret.

Artiklen har tidligere været bragt på NaturGuide.dk

Niels Dahlin Lisborg
Niels Dahlin Lisborg
Niels har siden barnsben haft interesse for Danmarks natur og arbejder i dag fuld tid med naturforvaltning. Uddannet skov- og landskabsingeniør og naturvejleder. Har i en lang årrække været skovfoged og projektleder med fokus på naturgenopretning og naturpleje. I dag naturforvalter ved bl.a. naturreservatet Vejlerne.
Tidligere artikelNaturen i oktober
Næste artikelSnot fra stjernerne
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler