test

Se vintergækkerne suge vand – med blå frugtfarve

En fin måde at få synlig forståelse for planternes vandforbrug er ved at plukke et par vintergækker – sætte dem i vand, og hælde lidt frugtfarve i vandet.

I februar, inden vinteren endnu helt har sluppet sit tag, begynder vintergækkerne som tidlige forårsbebudere at kigge frem i haven.  Vintergækkerne vokser vildt i Sydeuropa, men er indført som prydplanter i Nordeuropa. På latin kaldes vintergækkerne Galanthus, hvilket er sammensat af det græske gala = mælk og anthos = blomst, altså mælkeblomst.

Lidt frugtfarve i vandet får de hvide vintergækker til at tage farve. På den måde kan man se at planten “drikker” vand. Hvide tulipaner kan også bruges.

BLÅ VINTERGÆKKER: En fin måde at få synlig forståelse for planternes vandforbrug er ved at plukke et par vintergækker – sætte dem i vand, og hælde lidt frugtfarve i vandet. Dagen efter har vintergækkerne suget vandet – og farven op. Mere pædagogisk bliver det ikke 😉 …men de er nu alligevel smukkest i natural. Vi prøvede med flere farver, men den røde frugtfarve havde vi ikke held med i dette forsøg. Blomsterne visnede uden at tage farve. Måske et tilfælde, men blå frugtfarve virkede derimod fint og de blå vintergækker stod fint i mange dage.

De grønne duftpletter lokker insekterne.

DUFTPLETTER: Prøv at se nærmere på vintergækkens grønne tegninger inde i blomsten. Det er duftpletter, der lokker insekter til, der derved kan bestøve blomsten.

Artiklen har også været bragt på NaturGuide.dk.

Niels Lisborg
Niels Lisborg
Niels er naturvejleder og har de sidste 25 år arbejdet med naturforvaltning og naturformidling og har skrevet mere end 1000 artikler om Danmarks natur og dyreliv.
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler