Naturen i Januar

Med januar er vi midtvejs i vinteren og ofte er det den koldeste måned på året, men lyset er stille og roligt begyndt at vende tilbage og dagene er allerede blevet lidt længere. Til trods for den umiddelbare mørke og kolde måned lyser planeten Venus kraftigt på himlen og naturen byder stadigvæk på masser af oplevelser derude.

Livet i havet.
Heller ikke livet i vandet er gået i stå til trods for mørke og til tider kulde. Faktisk er det på denne tid af året, at torskens rovn er størst og i Nordsøen gyder rødspætten. Ålekvabben er en fiskeart, der ikke lægger æg, men som føder levende unger – og det sker netop i januar. Søens karper, brasen og suder til gengæld er mindre aktive. De samles nemlig i bunden af søerne, hvor de står helt passive. Det er også i denne tid, at vandmændenes unger er blevet til polypdyr og sidder fast på havbunden.

Ålekvabben findes i salt- og brakvand. Den lægger ikke æg som andre fisk, men føder levende unger i januar.

Fuglesang i januar.
Der er ikke mange fugle, der gør lyd af sig i denne mørke tid. Gærdesmutten og Rødhalsen er dog en undtagelse. Rødhalsen kan høres synge året rundt og særligt nu bemærkes den, hvor alle andre tier. Både hunnen og hannen synger. Sangen udføres i et højt toneleje og fortæller andre rødhalse at dette fødeterritorium er optaget. En anden fugl, der ofte høres nu er fuglekongen når den vimser rundt efter føde i granskoven. Fuglekongen er Danmarks mindste fugl og dens stemme ligger i et lyst, højt toneleje som mange ældre kan have svært ved at høre.
Fra nord kommer der ofte gæster på træk. Det kan eksempelvis være flokke af kvækerfinker eller andefugle som sortænder eller fløjlsænder. Hvis man er heldig kan man opleve den fine perleugle, der dog er en sjælden vintergæst.

Fuglekongen er Danmarks mindste fugl. Den er evig aktiv for at skaffe føde nok til at klare vinteren. Foto: Sandra Standbridge, Dreamstime.

Myggestik om vinteren.
På milde dage kan man opleve små sværme af vintermyg. De stikker heldigvis ikke, men alligevel kan man opleve myggestik her midt på vinteren! Det er ofte den store husmyg (også kaldet kældermyg), der gerne overvintrer i kølige rum og kældre. Forstyrres myggen kan man risikere, at den begynder at lede efter et offer. Den store husmyg kendes ved at den har sort/hvide ben.

Vintersvampe.
Er januar mild dukker mange spændende vintersvampe op. Det gælder både den spiselige østershat, fløjlsfod og judasøre. Judasøre minder faktisk lidt om et øre. Judasøre kan bl.a. findes på birk og hyldetræer. Ifølge overleveringen hængte forræderen Judas sig fra en hyld. Svampen kan spises bl.a. som strimler i suppe, men er ikke nogen stor smagsoplevelse.

Svampen Judasøre kan også ses om vinteren. Svampen ligner faktisk et øre.

Grønne planter i januar.
Her om vinteren har mange planter tabt bladene eller også er de visnet, men de fine, spiselige skovsyre står grøn hele vinteren. Engelsk græs og tusindfryd har for det meste også grønne blade her i januar og det samme gælder kaprifolie. Ulvsrøn eller kvalkved kan stadigvæk ses med fine røde bær, hvis ikke vinteren har været for hård og fuglene har ribbet bærrene.

I januar er ræven på frierfødder. Perioden kades rolletiden og man kan høre rævene gø i nattemørket. Foto: Ondrej_Prosický, Dreamstime.

Ræven på frierfødder.
I januar kan man i aftentimerne og natten igennem være heldig at høre rævens gøen og også dens lidt uhyggelige hæse skrig. Det skyldes at rævens parringstid “rolletiden” er i gang. Han-ræven strejfer vidt omkring i sin søgen efter en mage. Det resulterer som ofte i et nyt kuld hvalpe, der kommer til verden i marts. Er der faldet sne er det let at genkende rævens spor, da ræven sætter den ene pote umiddelbart foran den anden og derved kun efterlader en enkelt kolonne af spor. Læs mere om ræven her og hør rævens skrig: Ræven.

Venus lyser på aftenhimlen.
I morgentimerne lyser planeten Venus på himlen mod syd. Den er næsten ikke til at undgå at se da den står som den klareste “stjerne” af alle. Venus er opkaldt efter den romerske kærlighedsgudinde, hvilket måske ikke er så velvalgt, da forholdene på Venus’s overflade nok er det tætteste man kommer helvedet. Planetens overfladetemperatur er på ca. 480 grader.

Planeten Venus lyser som himlens klareste “stjerne” i januar.

Natuglen tuder oftere i januar.
Natuglen er vores almindeligste ugle. Normalt gør den ikke meget væsen af sig, men i vinterhalvåret – især i januar og februar høres den oftere. Territoriet skal markeres. Ugler yngler nemlig også gerne tidligt på året. Hør natuglen.

I januar er mange dyr gået i hi. Eksempelvis overvintrer vandedderkoppen i et luftfyldt sneglehus, skøjteløberne overvintrer på land under sten og mos og regnormene graver sig ned, hvor frosten ikke kan nå.

Naturen netop nu er udgivet i samarbejde med NaturGuide.dk – Danmarks natur på nettet.

Marianne Riis
Marianne Riishttps://naturguide.dk
Marianne Riis er redaktør på natur- og outdoormagasinet NaturGuide.dk og har i en årrække arbejdet med formidling af Danmarks natur på nettet. Hun driver desuden siden VildMedHaven.dk, der har fokus på plads til havens naturlige dyreliv.
Tidligere artikel
Næste artikel
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler