På vores breddegrader er april årets anden forårsmåned. Oprindeligt var april også årets anden måned i det romerske kalenderår. Omkring 450 f.v.t. blev april omarrangeret til den nuværende fjerdeplads og blev tildelt 29 dage. Siden fik april tilføjet en ekstra dag i 1582 og har lige siden talt 30 dage.
I naturen er april en skøn måned, hvor de første bøgetræer springer ud, svalerne returnerer fra Afrika og anemonerne fladedækker skovbunden.
Navnet “april” menes at komme af latinske Aprilis, der igen er afledt af det latinske “aperire“, der betyder “at åbne” – måske med henvisning til at knopper og blomster åbner sig og springer ud. Nogle mener at april også kan have sin oprindelse fra ordet “Aphrilis” – afledt af den græske gudinde Afrodite – gudinde for kærlighed og frugtbarhed.
Fuglene synger igen
Der er kommet gang i fuglestemmerne. Solsorten, sangdroslen, bogfinken, gransangeren og mange flere synger lystigt. Fuglekoret er endnu ikke så intenst som i maj, hvor flere arter byder ind, men april er en god måned at lytte til fuglestemmerne. Du kan starte med at lære de 10 mest almindelige arter: Lyt og lær fuglestemmer. (NaturGuide.dk)
Liv i vandhullerne
De brune frøer, vandsalamanderne og skrubtudserne er nu aktive ved søer og vandhuller. Skrubtudserne kaster sig villigt over hinanden – og de ivrige hanner kan endda tage fejl af både art og køn og forgribe sig på en frø indtil fejltagelsen opdages. Prøv at sætte dig stille ned til et vandhul en lun forårsaften og lyt. Du kan finde nogle af frø- og tudsestemmerne på NaturGuide.dk.
Gedden gyder
Søens største rovfisk – gedden, er fredet i april. Det er netop nu at geddernes kærlighedsliv topper – og man kan opleve forårskåde gedder helt plaske helt inde i sivene. En stor hun-gedde kan lægge 250.000 æg, hvilket lyder at vildt mange, men kun en meget lille del overlever og ender som en af søens store rovfisk. Kannibalisme er udbredt blandt gedder – og småt geddeyngel skal vogte sig for større artsfæller.