Forskere: Naturen gør dig godt!

naturen gør os sundere
Naturen styrker vores fysiske og mentale helbred, konkluderer et stort studie. Foto: Martin Mark, Dreamstime.

Os, der har vores daglige gang i naturen har længe vidst det. Naturen har en positiv indvirkning på både vores fysiske og mentale helbred. Nu har det britiske University of East Anglia offentliggjort et større studie, som bekræfter en bred række af positive effekter ved at bo tæt på eller færdes i naturen.

Den engelske undersøgelse har indsamlet data fra flere end 140 studier. Og resultatet peger tydeligt på, at det at bruge tid i – eller bo tæt på – natur er forbundet med forskellige og signifikante fordele for helbredet. Det reducerer blandt andet risikoen for type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død.

Samtidig viste studiet, at folk, der tilbragte meget tid i naturen, havde en bedre søvn, lavere puls og et lavere stressniveau.

Grønne indtryk påvirker dit spyt.
En af de særligt markante ting som undersøgelsen har fastslået er, at det at være i grønne omgivelser, reducerede kortisol-indholdet i vores spyt, hvilket ellers er et fysisk stresstegn.

Forest bathing.
Forest bathing har længe været en velkendt form for terapi i Japan. Det går ud på, at man fordyber sig i de omkringværende sanseindtryk, når man færdes i naturen.

naturen styrker helbredet
Forskning peger tydeligt på, at det at bruge tid i – eller bo tæt på – natur er forbundet med forskellige og signifikante fordele for helbredet.

I Japan gennemførte Chiba University gennem en mere end seks år lang undersøgelse (2005-2011) et stort studie, hvor de blandt andet målte blodtryk og stresshormoner (kortisol) hos personer, som både skulle færdes i by- og skovområder.

Undersøgelsen viste, at kortisolniveauet i gennemsnit faldt med 15,8 procent, når folk gik i naturen frem for i byen. Og samtidig faldt pulsen markant, når folk gik i eller kiggede på naturomgivelser frem for byomgivelser. Forskerne konkluderede, at der er kraftig indikation for, at natur har afslappende og stressforebyggende indvirkning på krop og sind.

Også i Vesten er naturterapi så småt begyndt at vinde indpas som led i behandlingsformer.

University of Essex lavede i 2010 et såkaldt metastudie, der sammenlignede al forskning om naturens indvirkning på det mentale helbred. Her var konklusionen, at når man motionerede i grønne omgivelser – frem for i byen – så forbedrede det både selvtilliden og humøret hos testpersonerne. Hvis der også var rislende vand, blev de positive indvirkninger endnu større.

Hvorfor naturen er god for vores helbred, har forskerne ikke fundet et entydigt bevis for. Flere forskere peger på at et liv tæt på naturen fordrer til et mere aktivt udeliv – og at naturens mikrobakterier kan forbedre immunforsvaret.

Kilde: Jp.dk, forbes.com.

Niels Lisborg
Niels Lisborg
Niels er naturvejleder og har de sidste 25 år arbejdet med naturforvaltning og naturformidling og har skrevet mere end 1000 artikler om Danmarks natur og dyreliv.
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler