Vi glemmer af og til, at vi i vores hjemlige natur har skabninger og livsformer, der til fulde kan matche sydens mystik og eventyr.
Danmarks natur er i langt højere grad end de fleste er bevidste om fyldt med et forunderligt plante- og dyreliv som selv den ihærdigste naturforsker ikke kan nå til bunds i på et livsforløb. På tv ser vi gerne flotte, eksotiske fortællinger fra troperne – og tager med på eventyr dybt inde i regnskoven eller på Afrikas savanne, men vores eget, lille land rummer også nogle fantastiske former for liv – og både drama, mystik og eventyr, så selv en engageret naturvejleder aldrig løber tør for fortællinger. Vidste du, at der i skoven vokser svampe, der dufter af lakrids? At løgfrøen lugter af hvidløg når den bliver bange? At snogen kan stinke fælt som et stinkdyr?
En af vores almindelige vadefugle, dobbeltbekkasinen, har en særlig taktik for at opnå alle arters vigtigste formål: At sikre afkom til nye generationer. Kort efter at ungerne klækker af æggene deler hannen og hunnen ungerne mellem sig og passer dem hver for sig! En ret speciel adfærd, som formentlig har til formel at sikre en bedre overlevelse for ungerne.
Danmarks natur er trængt på mange fronter og Danmark har desværre stadig en bundplacering i EU når det kommer til udpegning af områder med beskyttet natur, såkaldte Natura 2000-områder, men vores forskelligartede natur fastholder stadig mange spændende arter, underlige livsformer og sjove naturfænomener. Fra giftige padder, lysende sankthansorme og kødædende planter til morild og mosekonebryg.