Naturen i januar

Naturen netop nu af Marianne Riis.
Vi er midt på vinteren og januar er ofte årets koldeste vintermåned. Mange dyr er stadigvæk i hi som eksempelvis padderne og hugormen. De sover dybt imens de venter på forårets kalde. Mørket er dog på retur og dagene begynder langsomt, men sikkert at blive længere. Det er også nu, at planeten Venus lyser tydeligt på himlen som den klareste ”stjerne” af alle.

Opdag mørket.

Ræven er særlig aktiv i januar. Rolletiden er igang. Foto: Jim Cumming, Dreamstime.

Her i januar er der stadigvæk flere mørke timer end lyse timer, men modsat hvad mange måske tror så kan de mørke aften og nattetimer være fyldt med gode naturoplevelser. Det er nemlig nu, at ræven er på frierfødder. ”Rolletiden” som rævens parringstid også kaldes får han-ræven langt omkring efter sin søgen en mage. Hans hæse skrig og gøen kan man flere steder i landet høre både om aftenen og om natten. Resultatet er tit et nyt kuld hvalpe allerede i marts.
Der findes en del nataktive dyr som også kan opleves i januar. Hvis man har mod på en overnatning i det fri eller blot en aftentur i mørket med pandelampe kan man også være heldig at møde både mus og harer i deres utrættelige jagt efter føde. Man kan også være heldig at møde en grævling, der er kortvarigt vågnet fra sin vintersøvn for at fylde lidt i maven. Chancerne er dog størst i milde vintre.

Fuglene.

Rødhalsen synger også om vinteren.

Der er ikke meget fuglesang her i den mørke tid, men rødhalsen er en undtagelse. Den synger året rundt og på denne tid og hvor der ikke er mange andre fugle der gør sig bemærket, høres den tydeligere. Både hannen og hunnen synger for at fortælle, at dette fødeterritorium er optaget.
En anden fugl der gør sig bemærket i januar er natuglen. Danmarks almindeligste ugle der normalt ikke gør meget væsen ud af sig, tuder oftere i januar og februar. Ugler yngler også gerne tidligt på året så nu skal territoriet markeres.

Natuglen tuder mere intenst i januar

Dyrespor.

At gå på jagt efter dyrespor er altid et hit for både store og små. Det nemmeste er selvfølgelig, hvis der er faldet sne hvorved sporene optræder tydeligere. Men hvis det blot har regnet lidt og er fugtigt derude, er det bestemt også muligt at finde fine spor i jorden, sandet eller hvor man nu er på tur. Hvert dyrespor har sit eget kendetegn og med lidt øvelse kan man være heldig at finde spor fra både hare, ræv, mus m.fl. Et fif er at tage et billede af sporet, gerne med en ting ved siden af så man kan se størrelsesforholdet. Det gør det nemmere hvis man efterfølgende gerne vil finde ud af hvilket dyr sporet tilhører.

Et sjældent spor af ulv…

Den spiselige vinter.

Januar er nok ikke den måned de fleste går på sanketur efter mad i naturen, men det er stadigvæk muligt at finde noget. Er vinteren mild dukker der nemlig flere spændende svampe op – også spiselige. Østershatte kender de fleste om ikke andet så fra supermarkederne, men særligt på løv kan man finde den velsmagende svamp. Andre spiselige er fløjlsfod. Der findes flere arter herhjemme som kan være svære at bestemme fra hinanden. Judasøre er også en spisesvamp. Den minder lidt om et øre i udseende, hvoraf navnet kommer. Det er dog ikke en stor smagsoplevelse, men kan være fin eksempelvis til fyld i en suppe.
Hvis man ikke er til svampe er det flere steder muligt at finde skovsyre. Den er stedsegrøn og spiselig. Hvis vinteren ikke har været for hård vil der også flere steder langs kysterne stadigvæk være havtorn at finde. Et meget sundt og velsmagende bær i blandt andet saft.

Svampen Judasøre.