Naturen i marts

Marts er måneden, hvor året begynder. I hvert fald i følge den gamle romerske kalender, hvor året første måned oprindeligt var marts – eller martius, opkaldt efter krigsguden Mars. Først i år 153 før vores tidsregning begyndte man at betragte januarius – januar som årets første måned. Og på en måde starter alting op på ny i marts. Vinteren er ovre og solen har igen fået magt og får grønne vækster til at kigge frem af jorden.

Citronsommerfuglen flyver

Et af de herligste forårstegn er når citronsommerfuglen flyver. I milde vintre kan den ses allerede i februar, undtagelsesvis endda i januar, men det er normalt i marts at den smukke forårsbebuder vågner til dåd og flyver foråret i møde. Det mest fantastiske er, at den har overvintret udendørs – ofte blot gemt blandt visne blade. Som dreng fangede jeg engang en citronsommerfugl og blev overrasket over at den faktisk duftede lidt af citron! Det samme har jeg senere oplevet med dens fætter, grønåret kålsommerfugl, hvor hannen også dufter behageligt af citron. Sidst på måneden kan også Dagpåfugleøje og Nældens takvinge dukke frem. De har snydt og overvintret indendørs i garager, loftrum eller måske en fuglekasse.

Ulveedderkopperne myldrer frem i skovbunden

Et andet klassisk forårstegn er når de små 8-benede jægere, ulveedderkopperne, kommer frem. Når man gør hvil i græsset, gerne på en tør, solbeskinnet, sydvendt skrænt skal man sjældent sidde længe før man kan iagttage de små, mørke jagtedderkopper ile rundt. De tilhører edderkoppe-familien Lycosidae – afledt af det græske Lycos (λύκος), der betyder ulv. De små, talrige jagtedderkopper er ganske harmløse for os. De bruger ikke fangstnet som f.eks. korsedderkoppen, men jager deres bytte som små ulve i græsset. Hen midt på sommeren kan man møde hun-edderkopperne bære bittesmå unger på ryggen. Virkelig fascinerende små dyr!

Vipstjerten ankommer fra Middelhavsområdet

Hvert år i marts er den hvide vipstjert en kærkommen forårsbebuder. Da jeg var barn ankom vipstjerten altid til min fødselsdag. Det slog næsten aldrig fejl. Når jeg kom fra skole sad den på taget og vippede med sin lange hale. Vipstjerten er en dygtig insektspiser og den ses ofte på græsplæner, hvor den søger insekter. Derfor er det godt med haver med masser af insekter (det kan du læse mere om på VildMedHaven.dk). I det hele taget er den ret knyttet til mennesker og ses ofte på hustage, gårdspladser og marker med kreaturer. I øvrigt er Hvid vipstjert en af de arter, der har været i fremgang. Bestanden er cirka fordoblet siden 1970’erne.

Skrubtudsen og de brune frøer kommer frem

Skrubtudsen forlader sit vinterskjul i marts og vralter mod sit vandhul – det samme hvert år. Vinteren over har den tilbragt i et hul i jorden eller under en dynge blade, grenkvas eller lignende. Skrubtudsen kan blive tudsegammel. Fra England er der kendskab til tudser, der er blevet 40 år gamle i naturen. Beskyttet i fangenskab kan de blive op til 50 år. I modsætning til frøernes ægklumper lægger skrubtudsen fine, lange ægsnore i vandet – viklet omkring vandplanter.
De brune frøer dukker op sidst på måneden – både butsnudet frø og spidssnudet frø. Det ligner meget hinanden, men lyder meget forskelligt. Du kan høre frøerne på NaturGuide.dk.

Han-hugormen kigger frem i forårssolen

Hugormen er Danmarks eneste giftslange – og den ene af kun to slangearter i landet. Engang fandtes fire slangearter i Danmark, men æskulapsnogen er ikke set siden 1910 – og glatsnogen menes også at være uddød herhjemme. De første hugorme dukker normalt frem i marts. Det er altid hannerne, der er først på færde. De har brug for forårssolen for at modne deres sædceller – og være klar til parringstiden i april, hvor hunnerne er fremme. Sidst i marts begynder han-hugormen gerne at skifte ham. I den periode bliver slangens øjne blålige, mælkede og uklare og den ser dårligt.

Vorterod lyser gult

Vorterodens friskgrønne blade kan allerede findes i februar. Herhjemme har jeg nogle stykker i græsplænen og her må de gerne brede sig. Jeg ved at mange haveejere panisk bekæmper den vilde plante, der tidligere blev brugt mod skørbug på grund af det høje c-vitamin-indhold. (Den frarådes dog i dag at indtage) Jeg synes at den passer fint hos mig – fremfor kedelig ensartet plænegræs. Som navnet angiver har planten “vorter” eller knolde på rødderne. Engang troede man at planten var virksom mod vorter. Vorterod kan danne et helt tæppe af gule forårsblomster, der ses i blomst fra marts til ind i april – inden træerne springer ud og stjæler lyset.

Der er masser af aktivitet i marts! Tag selv ud og oplev foråret!

Der er masser af forårstegn i marts – og jeg kan ikke her få dem alle med her. Jeg holder dog meget af spætternes trommen i skoven – og særligt sanglærkens sang på himlen – forårstegnet over dem alle. Og når mirabellen blomstrer med hundreder hvide blomster. Også den første gransanger med sin simple tjif-tjaf-sang – og der er vel næppe noget som lyden af den første, brummende humlebi?
Det er også i marts at jeg gerne tapper havens birk for en dunk birkesaft – og samler ramsløg – og de første, fine brændenælder til en velsmagende pesto.

Niels Lisborg
Niels Lisborg
Niels er naturvejleder og har de sidste 25 år arbejdet med naturforvaltning og naturformidling og har skrevet mere end 1000 artikler om Danmarks natur og dyreliv.
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler