August er den sidste af sommermånederne – og ofte varm, men også overraskende våd, hvis man kigger på vejrstatistikken. Duggen bliver liggende længere i græsset og mosekonen brygger hyppigere i takt med at nætterne langsomt bliver køligere. Nu modnes brombærrene og med lidt held er det sæson for lysende morild ved kysterne.
Mursejleren trækker mod syd

Selvom vi på ingen måde er færdige med sommeren og klar til efteråret, så er der allerede flere fugle, der begynder at trække mod syd. Det gælder en del vadefugle, men også mursejleren, der har skreget over hustagene henover sommeren. Nu går turen mod Afrika – måske uden at røre jorden før den venter tilbage til næste forår. Mursejlere evner at sove i luften og er skabt til i liv på himlen. Kun når den skal yngle må den søge fast grund. Reden placeres højt til vejr ved siloer og højhuse – i et land uden bjergsider. Læs mere om mursejleren på NaturGuide.dk.
Græshoppernes højsæson

Nu er det højsæson for græshopper. I Danmark har vi omkring 35-40 arter. En af de arter man kan træffe nu er den store vortebider. Ofte opdager man den tilfældig når man går igennem det høje græs. Pludselig springer en græshoppe, der er markant større end de vanlige markgræshopper. Navnet vortebider menes at komme af, at svenske bønder i 1700-tallet angiveligt brugte græshoppen til at bide vorter i troen på at vorterne ville forsvinde. Hunnen kendes på den lange læggebrod på bagkroppen. Brodden ser drabelig ud som en sabel, men er ganske harmløs. Til gengæld kan græshoppens anden ende bide mærkbart, hvis man tager den i hænderne.
Tid til kantareller

I august er det højsæson for kantareller. Svampe ynder gerne varme kombineret med regn. De gule, velsmagende kantareller kan findes fra juni til frosten sætter ind i efteråret, men august er som regel kantarellernes højtid. Kantareller findes ofte på skovveje i nærheden af træer da svampene og træerne har et vist samarbejde. Svampenes mycelium leverer fugt og næringsstoffer til træet, der til gengæld leverer kulhydrater til svampen. Dette samarbejde kaldes for mykorrhiza. Læs mere om kantareller på NaturGuide.dk.
Farvel til de lyse nætter
De lyse nætter ophører i begyndelsen af august. De lyse nætter er betegnelsen for den periode, hvor solen ved midnat står mindre end 18° under horisonten. I praksis opleves det ved at aftenskumringen går over i morgengryet uden en egentlig nat imellem. De lyse nætter varer i Danmark fra primo maj til primo august.
Sæson for brandmænd ved kysterne

Ved kysterne er det sæson for brandmænd. Brændegoplerne lever af småfisk og plankton som lammes af giften i goplernes fangtråde. Rammes vi af fangtrådene når vi bader udløser nældecellerne en lille modhagebeklædt giftnål. Det svier ubehageligt i huden og giver en brændende fornemmelse, der dog normalt aftager og forsvinder efter et par timer. Brandgoplerne har en 1-årig cyklus. I sensommeren kan store mængder af brandmænd samles langs kysten, hvor de efterhånden driver ind på stranden og dør. Den velkendte røde brandmand er mest almindelig, men også den mindre blå brandmand ses langs kysten i august.
Admiral-sommerfugle kan lokkes i haven

I august har mange haver besøg af admiral-sommerfugle. De søger gerne til overmoden nedfaldsfrugt – og man kan selv lokke admiraler ved at lægge en gammel banan eller et stykke overmoden melon på en skål ud i haven. De søde frugt kan dog også risikere at tiltrække hvepse. I naturen kan man opleve admiralerne søge efter træsaft fra et blødende træ. Ofte på eg. Det er et fantastisk syn at se talrige admiraler på den samme stamme. Admiralen er en træksommerfugl, der i løbet af august begynder at flyve mod syd. Nogle få forsøger at overvintre herhjemme med blandet held.
Ligustersværmerens kæmpe-larve

Sidst på måneden kan man med lidt held finde en overraskende stor larve på havens syrener, snebær eller på ligusterhækken. Det er ligustersværmerens larve, der ligner noget, der hører hjemme i en tropisk regnskov. Larverne optræder så fåtalligt at de på ingen måde gør skade. Tvært i mod skal man glæde sig over den spændende larve, der i løbet af august-september forpupper sig i jorden – og senere bliver til en af vores allerstørste aftensværmere med et vingefang på 11-13 cm.
Det sker også i august…
Selvom sommeren går på hæld er det også sæson for nyt liv. Svalerne har ofte gang i andet kuld. Pindsvinet føder unger. Det er også nu at markfirbenets æg klækker og nye små firben dukker frem. Også hugormen, vores eneste giftslange, føder sine unger i august. I naturen modnes bær og frugter. På heden blomstrer lyngen og i vejkanter og markskel står hist og her den høje gule rejnfan med sin særegne krydrede duft. Planten har tidligere været anvendt til at fordrive lus og lopper – bl.a. i hønsehuse. August er fuld af naturoplevelser. God tur derude.