Led efter labre larver

Naturen har det hele – fra lækre sild til labre larver. Jeg er gået på jagt efter de sidste, der lige nu kan findes i stort set alle naturens modefarver og -outfit. Nogle i langhåret pels andre i farverig bodypaint. Det handler om sommerfuglelarver, der lige nu findes i fantastiske variationer derude.

Vi er i tiden mellem sensommer og tidlig efterår. Mit første stop er på højmosefladen i Store Vildmose. Jeg er på udkig efter natsommerfuglen Lille Natpåfugleøjes fantastiske larve – og det varer ikke længe før jeg finder en på en lyngplante. Farven er helt utrolig! Den grønneste grøn man kan forestille sig. Den ser helt kunstig ud – som taget fra en Disney-film, men den er god nok og pæredansk. 

Der er en del andre, spændende larver at finde på højmosefladen, men de slår ikke kongen: Larven af Lille natpåfugleøje – som englænderne meget passende kalder for “The small emperor” – den lille kejser.

Senere samme dag går turen ud til kysten, hvor jeg har nogle forvaltningsmæssige gøremål. Strandasters står i fuldt flor på strandengen – og wow – lige dér sidder den vildeste larve! Det er en lyserød form af Asters-Hætteuglen. Som oftest finder man larven i sin grøn-gule form, men denne er i prægtig lyserød! Her overgår naturens virkelighed fantasien! Den fantastiske larve bliver senere til en halvkedelig, farveløs natsværmer, men i mørke er alle katte som bekendt grå.

Oplevelserne er dog ikke slut endnu. Inden jeg når tilbage til bilen krydser en kolonne af behårede larver min vej. En kortege af Strand-ringspinner-larver er på vandring. Ofte skal man vogte sig lidt for behårede larver, da hårene i virkeligheden er et forsvar mod at blive spist – og faktisk kan hårene godt give lidt hudirritation ved berøring. Denne gang er vi ovre i vilde blå nuancer krydret med orange! Fantastiske farver! Og faktisk er den danske natur lige nu fuld af fine sommerfuglelarver. Se flere danske sommerfuglelarver på NaturGuide.dk – eller endnu bedre: Tag selv ud og led efter labre larver! 

Niels Lisborg
Niels Lisborg
Niels er naturvejleder og har de sidste 25 år arbejdet med naturforvaltning og naturformidling og har skrevet mere end 1000 artikler om Danmarks natur og dyreliv.
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler