Kugle-tusindbenet udskiller grim lugt for at undgå fjender

Kugle-tusindben fotograferet på et egeblad.

En af de mest oversete dyregrupper er i sagens natur nok de mindste smådyr. Vi har tusindevis af arter i miniature verdenen. F.eks. mere end 3800 arter af biller og mere end 500 forskellige arter af edderkopper. For nylig flyttede jeg en brændestak i haven – og der åbenbarede sig en af de sjove arter: Et kugle-tusindben.

Udskiller lugt og gift som forsvar

Kugle-tusindbenet hedder sådan fordi den ruller sig sammen som en kugle ligesom et pindsvin, hvis den forskrækkes. Den ligner lidt kugle-bænkebideren, der på samme vis ruller sig sammen, men kugle-tusindbenet har lyse kanter på hvert led og giver “kuglen” et stribet udseende. Tusindben kan forsvare sig ved at udskille et grimt lugtende sekret. Nogle er endda giftige som Stort tusindben (Archijulus sabulosus), der også er almindelig i Danmark. Kugletusindbenet har udskillende kirtler på ryggen af hvert led. Sekretet er et forsvar mod fjender.

Kugle-tusindbenet har rullet sig sammen i min hånd.

Vigtige nedbrydere

Kugletusindben er et af de vigtige smådyr, der hjælper til at omdanne døde blade og grene, så de lettere bliver omdannet i naturen og kan indgå i naturens kredsløb. Tusindben evner at gennemtygge plantedele, så de opdeles i små portioner, der passer til andre nedbrydere, der tager over herfra. Det er målt at et tusindben kan opdele et egeblad i flere tusinde ekskrementknolde, der igen kan spises og omsættes af andre nedbrydere. På den måde omsættes døde plantedele til sidst til muld. Af jord er du kommet…

Prøv at rode i skovbunden mellem bladene, kig under døde grene og stammer eller større sten. Her er gode chancer for at finde tusindben. I øvrigt så har tusindben, trods navnet, ikke 1000 ben. Af vores mere end 40 arter, så har den “benrigeste” art kun 240 ben.

Kugle-tusindbenet ligner kugle-bænkebideren, men bænkebidere har kun 7 par ben. Her undersiden af et kugle-tusindben.

Kilder: Naturhistorisk Museum, Wikipedia, Naturporten.dk, NaturGuide.dk.

Niels Lisborg
Niels Lisborg
Niels er naturvejleder og har de sidste 25 år arbejdet med naturforvaltning og naturformidling og har skrevet mere end 1000 artikler om Danmarks natur og dyreliv.
spot_img

Snup også...

Mere natur?

spot_img

Lignende artikler